Gastronomia

Ushqimi kosovar ka origjinen nga ushqimet e shteteve te Ballkanit por ndryshon paksa mes rajoneve të ndryshme. Ushqimet më të kosnomuara të Kosovarëve janë ushqimet  tradicionale shtëpijake si Flija, bureku tava por edhe ato të qumështit (ajran,djath,mazë, kos)  mishit (i lopës, i pules, qengjit) fasulet, orizi dhe specat. Kultivimi dhe përgaditja e peshkut trofta është poashtu tradicionale.

Një element tjetër, që po e bën Kosovën qdo ditë e më të njohur është edhe tradita e shkëlqyer e prodhimit të verës të cilat po eksportohen në shumë vende të Europës. 

Edhe pse Kosova posedon një kuzhinë te pasur tradicionale, restorantet e shumta, kafenetë, bistrot dhe hotelet moderne ofrojnë llojllojshmëri të menyve ushqimore dhe pijeve nga vende dhe kultura të ndryshme të botës