Kalaj e Prizrenit Një vendbanim që nga shekulli i gjashtë pas Krishtit, ai u zgjerua në një fortifikim të plotë gjatë periudhës Osmane. Një ngjitje e pjerrët 15 minuta nga qendra e qytetit, maja e kalasë ofron një pamje të mrekullueshme të Prizrenit, malit të Pashtrikut dhe luginës së Bistricës. I përdorur deri në vitin 1912, shpejt u shkatërrua, për t’u konsoliduar vitet e fundit. I njohur si simbol i qytetit të Prizrenit dhe një pjesë e rëndësishme e identitetit kulturor të Kosovës, ky monument tani është pjesë e trashëgimisë kulturore të Prizrenit. Kalaja vizitohet nga rreth 200 mijë turistë çdo vit.